Fru Babsans perspektiv

Allt och inget om det som betyder något för mig. Samhälle och politik. Föräldraskap och barnen. Trädgården och mat. Och lite annat!

Tack Malin!

Publicerad 2006-04-06 22:41:35 i Nina nina ninanna,

Vill bara tacka Malin Alfvén som tillsammans med Kristina Hofsten skrivit Trotsboken. Vilken lisa den är för en sargad föräldrasjäl! Just när man känner att nu, nu måste jag ha gjort något fel. Nu har jag förstört dem, för annars skulle de inte bli så här arga/ledsna/odisciplinerade/bortskämda. Just då ska man ta fram boken och läsa på om den åldersgrupp som ens avkomma tillhör. Det lättar.

Så här t ex (apropå 2-åringar):

Studier har visat att det uppstår småkonflikter mellan 2-3-åringar och deras föräldrar var tredje minut och större konflikter tre-fyra gånger i timmen.

Hurra! Det är inte bara hos oss.

[...] klarar nog ingen förälder att vara på ett enda sätt. Vi kan alltid sträva efter att hålla på våra principer i barnuppfostran men vi kan inte alltid klara av det, då vore vi inte mänskliga. Det händer att vi blir så provocerade att vi själva blir 3 år och bär oss åt ungefär som barnet.

Drabbar det fler!?!

Och under rubriken Våga bli arg:

Men att sätta stopp för ett barn som bär sig illa åt är inte att hämma och kuva, det är att hjälpa barnet.

Och apropå 4-åringar:

Men barnet behöver alltså vår ilska och vårt motstånd. Man inte bara får lov att bli fruktansvärt arg på sin trilskande 4-åring, man bör och behöver bli arg.

Boken tar upp trotsåldrar (eller utvecklingperioder, som det väl ska heta) från de första månaderna av ett litet barns liv till tonårens uppbrott. Alla föräldrar borde ha den i bokhyllan, dels som tröst  men även som ett redskap för att förstå mekanismerna i barns utveckling.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela