Fru Babsans perspektiv

Allt och inget om det som betyder något för mig. Samhälle och politik. Föräldraskap och barnen. Trädgården och mat. Och lite annat!

Barn, barn, barn

Publicerad 2007-09-24 22:08:39 i Barnen,

September har varit en omvälvande månad för barnen. Sonen har börjat sexårs med allt vad det innebär av nya upplevelser, nya rutiner och nya kamrater.

Lilla Loppan fyllde fyra år för en vecka sedan, men var hemma med feber, som nämnts tidigare. På tisdagen gick hon iväg till dagmamman, men när hon hämtades på eftermiddagen hade febern kommit tillbaka. Så på onsdagen bar det iväg till läkare som kunde konstatera att det var öroninflammation. Penicillin i 10 dagar.

Till saken hör att Lilla Loppan har blivit arg. Efter att ha varit ett solsken i nästan fyra år har hon de senaste veckorna gått in i en fyraårsilska som ingen av oss vet hur vi ska hantera - allra minst hon. Man vet aldrig när hon ska explodera och när hon väl gör det går det inte att hejda. Det värsta är att hon blir så förtvivlad. Vi har en liten teori om att Sonen, som varit lite småilsken i hela sitt liv, är van att hantera sin ilska på ett annat sätt än Lilla Loppan är.

En av de saker som nästan garanterat (men bara nästan) utlöser ilskan är att ta penicillin. Den ska tas morgon och kväll i 10 dagar! Det är 20 gånger (om nu någon inte orkade räkna ut det själv). 20 utbrott av ilska och förtvivlan som driver både Loppan och hennes föräldrar till gränsen för sammanbrott. Ibland över gränsen, faktiskt.

Men mitt i ilskan är det ändå något oerhört rörande över en spritt språngande naken-Loppa som krupit in och gömt sig under skrivbordet. Och dragit papperskorgen framför sig som värn mot påstridiga föräldrar.

Håhåjaja.

Igår hade vi i alla fall släktkalas för henne. Det kom 13 personer som firade henne med paket som med något undantag innehöll något rosa. Morbror kom utstyrd i skjorta och slips och mormor i klänning, för det var beordrat av höga vederbörande. (Och mormor hade INTE skorna med dödskallar på, "för det passar inte på prinsesskalas!")

Och hela tiden medan gästerna var här (och faktiskt en bra stund efter också) var Lilla Loppan på ett strålande humör. Hon la nya dockan i den "ojosa" docksängen som farfar snickrat, bäddade med de "ojosa" lakanen som farmor sytt. Provade den "ojosa" fjäderboan moster förärat henne, svassade runt i den "ojosa" prinsesstassen som farmor och bistod med osv. Inte förrän till kvällen kom ett vredesutbrott igen Gissa varför! Japp - penicillindags.

Ni vet väl vad "ojosa" är? Det är ju Loppans favoritfärg!!
Båda barnen har märkligt nog pratat om "ojosa och olila". (Vi tror att de gruppera just de färgerna med den mer vedertagna "ojansch"). Sonen har släppt det nästan helt nu, men Loppan ihärdar. Alla andra färger klarar sig dock utan prefixet.

Kommentarer

Postat av: Fian

Publicerad 2007-09-25 10:26:56

Hihi! Våra barn säger också "olila".

Postat av: Åsa Stenström

Publicerad 2007-09-25 19:32:47

Ja, inte vet jag om det funkar på andra barn, men en del i ilskan är ju att barnet vill hitta sätt att få klara sig själv, att inte göra som föräldrarna säger för att visa att man kan bestämma själv. Det är lite härligt att prova på den makten, men också läskigt.
Alice var ju också ett solskensbarn, men behövde ändå få testa att stå för egna beslut och visa att hon kunde göra tvärtom.
Jag vet inte hur det började egentligen, men det växte fram en tyst överenskommelse om att göra tvärtom mot vad vi sa, fast båda parter visste att hon då gjorde precis det hon skulle. Alltså, vi sa t.ex. "du FÅR inte ta medicin!" fast med ett speciellt överdramatiskt tonfall som tände en busig glimt i hennes ögon. "JO, jag SKA ta medicin!" sa hon trotsigt. "Nej du FÅÅÅÅÅR inte!" sa vi spelat förskräckta. Och så spelade vi det här spelet tills att hon fått i sig medicinen och en stund efter med "spelade bannor" över att hon varit så busig.
Det låter jättefånigt och kanske t.o.m. "dubbelmanipulerande" eller nåt - men det fungerade och Alice fick liksom en dos självständighet trots att hon visste att hon gjorde som vi ville.

Postat av: Babs

Publicerad 2007-09-25 23:17:32

Fian: Nähä!? Vad festligt!
Åsa: Vi kan ju testa det. tack för tipset!

Postat av: teresa

Publicerad 2007-09-28 13:25:05

hej!
Ett litet, helt onyttigt och opedagogiskt, penecillin-tips som faktiskt funkade på våra två barn (de är 11 och 15 nu o behöver inte mutas längre): vi köpte Sprite när de var sjuka, hällde penicillinet i Spriten och lät dem dricka. Kolsyran, eller var det allt sockret (!), gjorde att de inte kände och inte fattade att det var medicin i (EFTER att vi testat allt annat i bland-väg, vi ÄR faktiskt en ganska nyttig familj).
Efter det gick det som en dans varje gång det var dags för penicillin - vi ljög (gillade jag inte!) och sa att "när man är sjuk får man dricka Sprite även om det inte är lördag".
Nu är de stora och jag har berättat sanningen.
Lycka till!

Postat av: Babs

Publicerad 2007-10-03 12:00:58

Teresa: Tack för tipset! Loppan gillar inte bubbelläsk (det har hon efter mamma), men om man rör ur bubblorna kanske det går. Ska komma ihåg det till nästa vända.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela