Fru Babsans perspektiv

Allt och inget om det som betyder något för mig. Samhälle och politik. Föräldraskap och barnen. Trädgården och mat. Och lite annat!

En kärleksförklaring till boktryckarkonsten

Publicerad 2014-12-03 16:00:00 i Allmänt, Blogg24,

Det är synd om dem som inte läser böcker för de får bara ett liv. Vi bokälskare, däremot, kan få uppleva tusentals livsöden under en enda livstid. Vi kan få vara i vilken del av världen vi vill, under vilken tidsepok som helst. Vi kan få resa ut i rymden i en avlägsen framtid eller göra en världsomsegling - under havet.

 

Boktryckarkonsten gjorde det möjligt även för vanliga människor att få lyfta blicken från den grå myllan och blicka ut över en betydligt större värld. Det började med bibeln och katekesen och fyllde sedan på genom seklerna med böneböcker, dikter, romaner, noveller... Världen blev stor och färgsprakande och tillgänglig, även för den som aldrig rest längre än till grannbyn.

 

Boktryckarkonsten skapade förutsättningar för alla att förkovra sig, utbilda sig och skapa sig ett bättre liv. (Ja, inte riktigt alla då. Det återstår fortfarande en del att göra för att ALLA barn ska få gå i skolan.) I böckerna hittar vi inte bara hopfantiserade levnadsöden. Där bor också ekonomerna, sociologerna, teknologerna, medicinarna och alla andra som hjälper oss att förstå världen och ta del av dess utveckling.

 

Genom att läsa böcker får vi kunskap, mer fantasi, bättre förmåga att uttrycka oss och blir mer empatiska. För att inte tala om alla timmar som blir lustfyllda i stället för långtråkiga.

 

Så tag emot min kärlek och min förhoppning att ALLA en vacker dag ska ha möjlighet att ta del av böckernas magiska värld.

 

Tack för all glädje du givit mig!

 

 

Bilden heter Impressio Librorum ("boktryckning"). Det är plåt 4 fråm Nova Reperta ("Nya upptäckter") av Theodor Galle (1571 - 1633), after Johannes Stradanus (also known as Jan van der Straet and Giovanni Stradano, 1523 -1605).  Gravyren trycktes i Antwerp, av Philips Galle, i slutet av 1500-talet.

Jag lånade bilden från Awesome Stories vilka i sin tur fått den från Library of Congress 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fru Babsan

En kvinna med en åsikt och stort intresse för mat.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela