Fru Babsans perspektiv

Allt och inget om det som betyder något för mig. Samhälle och politik. Föräldraskap och barnen. Trädgården och mat. Och lite annat!

Hear, hear!

Publicerad 2006-01-31 11:39:24 i Samhälle och politik,

Gunvor Hildén, fristående kolumnist i UNT, skriver ofta klokt. Idag är det nästan ovanligt klokt. Pudelns kärna, huvudet på spiken etc. Det är så skönt när andra lyckas formulera det man kännt och anat men inte lyckats sätta ord på.  Som t ex så här:

Svenskar kan acceptera rikedom om den kommer från spel, popmusik eller idrott men inte om den kommer från en hög lön, bonusar, aktier eller arv. För en utomstående kan skillnaden vara svår att förstå.

Mera:

Men hur stora är egentligen skillnaderna i levnadsnivå? Om man ser på hur mycket pengar folk har att spendera måste man ju först ta bort skatteeffekterna. Ingenstans i världen är lågavlönade så hårt beskattade som här. Detta bidrar till att öka klyftorna.

Och längre fram:

Alla vet numera att det är alltför få i vårt land som jobbar. Alltför många är sjukskrivna eller arbetslösa, även om antalet ser ut att minska.
En halv miljon är förtidspensionerade. Många av dem skulle säkert kunna jobba om det fanns enklare jobb. Men eftersom låglönejobben i Sverige inte får finnas är det många ungdomar utan arbetserfarenhet och många invandrare som aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Det finns helt enkelt inte många arbetsgivare som är beredda att betala en hög lön till en person som inte alls talar svenska eller som bara gått ut grundskolan och inte har någon erfarenhet från arbetslivet.

Vidare:

Regeringen vill satsa på plusjobb, betalda av den offentliga sektorn. Men det bästa sättet att minska inkomstklyftorna är förstås att så många som möjligt av dessa männi­skor kommer in på den vanliga arbetsmarknaden, även om det skulle ske till priset av låga löner. Också en låg lön skulle höja deras livskvalitet. På så sätt skulle inkomstklyftorna faktiskt minska i samhället.

Och slutklämmen:

Många av dem som nu lever på bidrag skulle då få känna tillfredsställelsen att gå till ett jobb, betala skatt och leva på en egen inkomst, om än låg. Säkert skulle de allra flesta sedan fortsätta på andra och bättre betalda jobb, när de en gång fått in en fot på arbetsmarknaden. Men det förutsätter alltså att regeringen och LO ändrar åsikt. Också låglönejobb behövs.

Äsch! Läs hela här!

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela