Polentabröd
1 pkt jäst
7 1/2 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 dl polenta, finmalet
13-14 dl vetemjöl
Rör ut jästen i saltet och tillsätt vattnet. Blanda ner polenta och 1 l vetemjöl och låt maskinen (ajg anvä'nder hushållsassistent) köra till en slät deg. Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills degen släpper bunken kanter. Den ska fortfarande vara klibbig.
Strö över lite vetemjöl och låt jäsa 30 minuter
Häll upp på mjölat bakbord och knåda en god stund. Tillsätt ev extra mjöl om degen känns ohanterlig, men kom ihåg att ju mindre mjöl desto luftigare bröd.
Dela degen i två bitar. Forma dem till avlånga limpor, rullar dem i polentagryn och lägg i smörad (det kan man gott kosta på när det inte är något fett i degen) bakform.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och värm under tiden ugnen till 200 grader. Grädda näst längst ner i ugnen i 30 minuter. Tippa sedan ut bröden direkt på gallret och låt dem stå i ugnen i ytterligare 3 minuter. På så sätt får de lite bättre yta.
När man rostar det här brödet blir det lite frasigt.