Fru Babsans perspektiv

Allt och inget om det som betyder något för mig. Samhälle och politik. Föräldraskap och barnen. Trädgården och mat. Och lite annat!

Polentabröd

Publicerad 2005-06-14 10:53:19 i Mat,

För det mesta bakar jag nyttiga bröd med frön och rågmjöl, men ibland är det gott med ett vitt rostebröd. Jag gjorde ett igår som blev himla lyckat:

1 pkt jäst
7 1/2 dl ljummet vatten
1 msk salt
2 dl polenta, finmalet
13-14 dl vetemjöl

Rör ut jästen i saltet och tillsätt vattnet. Blanda ner polenta och 1 l vetemjöl och låt maskinen (ajg anvä'nder hushållsassistent) köra till en slät deg. Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills degen släpper bunken kanter. Den ska fortfarande vara klibbig.

Strö över lite vetemjöl och låt jäsa 30 minuter

Häll upp på mjölat bakbord och knåda en god stund. Tillsätt ev extra mjöl om degen känns ohanterlig, men kom ihåg att ju mindre mjöl desto luftigare bröd.

Dela degen i två bitar. Forma dem till avlånga limpor, rullar dem i polentagryn och lägg i smörad (det kan man gott kosta på när det inte är något fett i degen) bakform.

Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och värm under tiden ugnen till 200 grader. Grädda näst längst ner i ugnen i 30 minuter. Tippa sedan ut bröden direkt på gallret och låt dem stå i ugnen i ytterligare 3 minuter. På så sätt får de lite bättre yta.

När man rostar det här brödet blir det lite frasigt.

Kommentarer

Postat av: Frida Andersson

Publicerad 2005-06-20 19:14:59

Kul med hembakt rostbröd! Blir det alltså stadigt = lättskivat? Och kan man i så fall tänka sig att skiva upp hela brödet och sen frysa för att ha färdigt rostbröd i frysen?

Postat av: Babs

Publicerad 2005-06-21 11:37:57

Okej, lyckades posta svaret på Fridas fråga under fel inlägg. Jag kanske inte är så high-tech som jag skulle vilja :)Om du inte orkar klicka så kopoierar jag hit svaret:

Frida. Kanske inte så stadigt att du kan frysa in det färdigskivat... Jag undrar hur de får till det där på fabriken. Men kanske om man skivar brödet och låter ytorna torka till någonminut i ugnen... Ska prova någon gång.

Själv fryser jag in limporna i halvor och tar fram efterhand. Då har vi alltid nästan färskt bröd.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela