Rabarbermarängpaj
Får jag rekommendera ett litet experiment jag gjorde i helgen - rabarbermarängpaj.
Upprinnelsen låg i en sats rabarberkräm jag gjort tidigare i veckan där ungefär hälften var kvar. (Den var gjord enligt traditionellt recept fast med 1 tsk vaniljsocker och lite nystött kardemumma som smaktillsatser.) I lördags kände jag för efterrätt men inte för kylskåpskall kräm. Jag började fundera över om det möjsligen skulle gå att lägga krämen i ett pajskal och på den vägen var det.
Får jag säga att hela familjen varmt uppskattade det här receptet. Inte minst barnen som älskar maräng i alla former!
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning
4-6 dl fast rabarberkräm
Marängtäcke
4 äggvitor
1 1/2 dl socker
Upprinnelsen låg i en sats rabarberkräm jag gjort tidigare i veckan där ungefär hälften var kvar. (Den var gjord enligt traditionellt recept fast med 1 tsk vaniljsocker och lite nystött kardemumma som smaktillsatser.) I lördags kände jag för efterrätt men inte för kylskåpskall kräm. Jag började fundera över om det möjsligen skulle gå att lägga krämen i ett pajskal och på den vägen var det.
Får jag säga att hela familjen varmt uppskattade det här receptet. Inte minst barnen som älskar maräng i alla former!
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning
4-6 dl fast rabarberkräm
Marängtäcke
4 äggvitor
1 1/2 dl socker
- Kör ihop pajdegen och låt den ligga kallt åtminstone en halvtimme
- Kavla eller tryck ut den i en pajform och grädda i 200 grader i 15 minuter så den får färg
- Låt pajskalet svalna och sänk ungnsvärmen till ca 150 grader
- Bred ut rabarerkrämen i pajskalet
- Vipa äggvitorna till hårt skum
- Vänd ner sockret
- Bred ut marängen över rabarberkrämen
- Grädda i ugnen tills marängen blivit gyllene, ca 15-20 minuter