Fru Babsans perspektiv

Allt och inget om det som betyder något för mig. Samhälle och politik. Föräldraskap och barnen. Trädgården och mat. Och lite annat!

Julklappstips i elfte timmen

Publicerad 2007-12-22 12:27:37 i Mat,

Det här är en perfekt present för alla som kan läsa och som har för vana att äta ibland.
image88

Har du funderat över vad det egentligen du får i dig när du äter färdigmat, godis eller bröd?
Eller har du aldrig funderat över det?
Läs i så fall den här boken!


Från OrdFronts hemsida:
Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om "hemlagat" och "hälsosamt". För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider.

Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats och färgats med karamellfärg.

Det här är en viktig bok. Maten vi får i oss idag innehåller väsentligt mindre näring än för 50 år sedan. Många av tillsatserna framkallar allergier, överaktivitet hos barn och andra biverkningar. Det finns heller ingen forskning på hur alla dessa tillsatser påverkar oss i och med att de kombineras i "cocktails".

Törs man gissa att anledningen till de alltmer förekommande alergierna kan spåras i hur maten behandlas?

Läs gärna mer på hemlige kockens hemsida.

Andra bloggar om: , , ,

Äckligast i år?

Publicerad 2007-12-22 12:02:18 i Mat,

Julens mest avtändande reklamfilm måste ändå vara den om en djupfryst jultallrik från Findus.

Recept:

Skummjölk,
potatis,
vitkål,
prinskorv 11 % (gris- och nötkött 61 %, vatten, fett från gris, stärkelse, salt, socker, kryddor, kryddextrakt,)
vispgrädde,
ansjoviskryddad sillfilé (sillfilé, socker, salt, ättika, kryddor),
griskött 5 %,
ris,
nötkött 2 %,
jordgubbar 2%,
lök,
salt,
socker,
vegetabilisk olja,
sirap,
äpplen,
modifierad stärkelse,
stärkelse,
härdad vegetabilisk olja,
nötfett,
ägg,
betfiber,
aromämnen,
jästextrakt,
sojasås (med vete),
ättiksyra,
färgämne (sockekulör, betakaroten),
kryddor,
smakförstärkare E621 (natriumglutamat), E635 (dinatrium-5'-ibonumkleotider),
citronjuicekoncentrat,
lökextrakt,
druvsocker,
stabiliseringsmedel E414 (gummi arabicum)
pepparextrakt.

En portion (375 g) ger dig 45 g köttbullar, 40 g prinskorv, 120 g Janssons frestelse, 50 g brunkål och 121 g risgrynsgröt med jordgubbssås.

Receptet är sorterat efter ingrediensernas andel av portionen. Skummjölkspulver är alltså huvudingrediensen på jultallriken! Konstigt att jag lyckas sno ihop ett hyggligt julbord varje år utan att ens äga något mjölkpulver...

Med tanke på att de tre viktigaste ingredienserna är skummjölk, potatis och vitkål lär de i alla fall ha en hygglig avans på varje portion. Förutsatt att de säljer något av den här osmakligheten.

Om du fortfarande är frestad så kan du leta efter den här i frysdisken:
image87
Berätta sedan för mig om julstämning uppstod.

Andra bloggar om: , , ,

Torsk på torsk

Publicerad 2007-12-20 09:08:31 i Samhälle och politik,

Kattegatts torskbestånd är nästan utrotat. Inga yngel och inga fiskar äldre än ett par, tre år.

Så vad gör jordbruks- och fiskeministrarna då? inför äntligen det totalstopp för torskfiske som vi längtat efter i flera år? Nej, det minskar kvoterna med 8%.

Säger Sveriges minister ifrån? Nejdå, den fegisen håller med.

Hur kan det vara så himla svårt att sätta ner foten och förbjuda allt torskfiske under ett par år???

Det här är ytterligare ett exempel på hur politiker med sitt kortsiktiga tänkande äventyrar allas framtid. Och det gör mig heligt förbannad!!


Ni äter väl inte torsk, förresten!?

Andra bloggar om: , , , ,

Om

Min profilbild

Fru Babsan

En kvinna med en åsikt och stort intresse för mat.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela