Fru Babsans perspektiv

Allt och inget om det som betyder något för mig. Samhälle och politik. Föräldraskap och barnen. Trädgården och mat. Och lite annat!

Tomatsoppa med kyckling

Publicerad 2012-08-21 19:23:24 i Mat,

Gjorde en soppa ikväll som blev så bra att alla tog om. Till och med Sonen!
Så nu skriver jag ner den så att jag kan göra om den fler gånger.

Tomatsoppa med kyckling, 4-6 portioner

1 msk olivolja
1 msk smör
1 mellanstor purjolök
1 stor morot
2 klyftor vitlök
3 stora salviablad (går säkert med torkad också)
1 förpackning (500 gram) passerade tomater
1 förpackning (500 g) krossade tomater
5 dl vatten
1 Fond du Chef kycklingbuljong (för det var den kycklingbuljong jag hade hemma och den har mindre tillsatser än de andra)
1 dl vispgrädde
2 kycklingfiléer
cayennepeppar
salt, nymald svartpeppar

* Skölj purjolöken och strimla den. Skala och riv moroten. Fräs grönsakerna i olja och smör i en större kastrull.
* Pressa i vitlöksklyftorna
* Häll i tomaterna, vatten och koncentrerad fond eller tärning och lägg i salviabladen hela
* Låt koka i ca 15-20 minuter
* Fiska upp salvian och kör resten i matberedare till en slät soppa. Häll tillbaka i grytan.
* Salta, peppra och ta i så mycket cayennepeppar du behöver för att bota din förkylning.
* Tillsätt grädden.
* Tärna kycklingköttet i ganska små bitar. Lägg i soppan och låt koka tills kycklingen är genomkokt, ca 4 minuter.
* Servera gärna med brödkrutonger (se nedan)

Kvällen till ära (det är ju tisdag!) gjorde jag krutonger att ha i soppan.

Grova krutonger

4 skivor grovt rågbröd
2 msk olivolja
1 klyfta vitlök

* Sätt ugnen på grill, 225 grader.
* Skär brödet i fyrkanter, lagom stora att stoppa hela i munnen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
* Pressa vitlöken och blanda i oljan.
* Pensla brödbitarna med vitlöksoljan.
* Rosta krutongerna högt upp i ugnen ca 3 minuter. Vänd på brödbitarna och grilla ett på minuter till. Håll ögonen på dem - de bränns lätt vid.

Om

Min profilbild

Fru Babsan

En kvinna med en åsikt och stort intresse för mat.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela