Fru Babsans perspektiv

Allt och inget om det som betyder något för mig. Samhälle och politik. Föräldraskap och barnen. Trädgården och mat. Och lite annat!

Margarinupproret - svar från skolan

Publicerad 2009-06-26 09:54:20 i Samhälle och politik,

Jag har halkat efter, det erkännes. Först midsommaryran och nu värmebölja.

Jag fick i alla fall svar från skolan för en vecka sedan. Så här lyder det:

Hej!
Jag har pratat med husmor och hon säger att det aldrig har serverats lättmjölk i matsalen utan det är mellanmjölk som serveras. När det gäller smör till smörgåsarna serveras det, Flora eller Lätta. Jag skickar ditt mail till Kommunens Kostansvarige Monica Rönn. Jag hoppas du får svar från henne.

Hälsningar etc


Jag skrev tillbaka:
 
Tack! Ledsen för sent svar, men du kanske inte har hunnit gå på semester än.

Mellanmjölken glädjer mig.
Den dagen jag var i matsalen fanns endast Lätta. Min son hävdar att det annars brukar finnas Becel också, men en 7-åring är inte alltid det perfekta sanningvittnet. Flora är dock också margarin av den dåliga skolan och jag önskar se att ni erbjuder smör eller Bregott som alternativ, då dessa är de enda som inte innehåller omestrade fetter.

Vänliga hälsningar etc


Jag kommer att dra igång ett margarinuppror, men vet inte om det är någon idé nu när semestertiderna sätter igång. Någon fundering runt det?

Varför

Publicerad 2009-06-26 09:43:52 i Allmänt,

- väljer folk att cykla på bilvägen när det finns cykelbana?
- spänner folk inte fast barnvagnar när de åker buss?
- håller pensionärer så krampaktigt i kundvagnen?
- varför väljer vissa att åka med hela familjen och storhandla på Kvantum en lördag? När 1-åringen så uppenbart tycker att det hela är pyton?
- är det så få som använder blinkers (körriktiningsvisare) när de är ute och kör?
- tvättar grannen bilen med högtrycksspruta varje söndagmorgon? Vad hände med helgfriden?
- tycker alla hundägare att det är okej att hunden skäller?
- kan folk inte hålla till höger när man möts på en trottoar?

Jag bara undrar.

Margarinupproret - Svar från Livsmedelsverket

Publicerad 2009-06-13 12:00:52 i Samhälle och politik,

Igår fick jag äntligen svar på mitt brev till Livsmedelsverket:

Hej Susanne!
Jag håller helt med dig om att det är viktigt att barnen får den näring de behöver via skolmaten och att de minskar på intaget av socker och salt. Barn behöver energi och näring för att växa och klara av skolarbetet och fritiden.

Det är dock inte bra för barnen att äta stora mängder mättat fett. Vi rekommenderar därför nyckelhålsmärkt margarin. Lätta klarar inte kraven på nyckelhålsmärkning för att det innehåller för stor andel mättat fett.

Varför vi rekommenderar nyckelhålsmärkt margarin kan du läsa om på följande länk: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat--Naring2/Mat-i-forskola-och-skola/Lattmjolk-och-lattmargarin/

Vänliga hälsningar
etc....


Varpå jag raskt svarade:

Tack för ditt svar.

Jag har läst era rekommendationer till skolan och förstått innehållet, men jag håller inte med. Att margarin skulle vara bätter än smör vägrar jag att tro och att man ska bota barns överintag av socker, salt och transfetter med att äta lättmargarin verkar redan vid första påsikten helt galet.

Dessutom finns det mig veterligen inget bevis på att mättat fett skulle vara dåligt för barn. I så fall undrar jag hur de överlevde innan margarinet kom.

Jag har mycket svårt att acceptera att ni ska rekommender/tvinga skolorna att servera mitt barn en produkt som framställs med bl a bensin, lut, kaustiksoda, fosforsyra, nickelrester och natriumetylat. Jag vägrar tro att det skulle vara nyttigare än produkter med smör alternativt smör och rapsolja (Bregott).

Det är djupt upprörande att mina barn luras i det här utan att jag blir informerad om det.

Hälsningar
etc.

Från skolan har jag ännu inte fått svar, trots påstötning.

Om

Min profilbild

Fru Babsan

En kvinna med en åsikt och stort intresse för mat.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela