Margarinupproret - Svar från Livsmedelsverket
Hej Susanne!
Jag håller helt med dig om att det är viktigt att barnen får den näring de behöver via skolmaten och att de minskar på intaget av socker och salt. Barn behöver energi och näring för att växa och klara av skolarbetet och fritiden.
Det är dock inte bra för barnen att äta stora mängder mättat fett. Vi rekommenderar därför nyckelhålsmärkt margarin. Lätta klarar inte kraven på nyckelhålsmärkning för att det innehåller för stor andel mättat fett.
Varför vi rekommenderar nyckelhålsmärkt margarin kan du läsa om på följande länk: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat--Naring2/Mat-i-forskola-och-skola/Lattmjolk-och-lattmargarin/
Vänliga hälsningar
etc....
Varpå jag raskt svarade:
Tack för ditt svar.
Jag har läst era rekommendationer till skolan och förstått innehållet, men jag håller inte med. Att margarin skulle vara bätter än smör vägrar jag att tro och att man ska bota barns överintag av socker, salt och transfetter med att äta lättmargarin verkar redan vid första påsikten helt galet.
Dessutom finns det mig veterligen inget bevis på att mättat fett skulle vara dåligt för barn. I så fall undrar jag hur de överlevde innan margarinet kom.
Jag har mycket svårt att acceptera att ni ska rekommender/tvinga skolorna att servera mitt barn en produkt som framställs med bl a bensin, lut, kaustiksoda, fosforsyra, nickelrester och natriumetylat. Jag vägrar tro att det skulle vara nyttigare än produkter med smör alternativt smör och rapsolja (Bregott).
Det är djupt upprörande att mina barn luras i det här utan att jag blir informerad om det.
Hälsningar
etc.
Från skolan har jag ännu inte fått svar, trots påstötning.