Margarinupproret
Idag har jag börjat dra igång ett uppror. Vi får se hur långt jag kommer...
Saken är den att jag vid ett besök i Sonens skola (han går i 1:an) upptäckte att ungarna endast erbjuds Lätta till smörgåsarna. Dessutom får de endast lättmjölk eller vatten att dricka. Jag är mån om kvaliteten på mina barns mat och vill ABSOLUT INTE att de äter lättprodukter (även om lättmjölk kan vara okej ibland då den i alla fall inte är konstgjord). Därför har jag idag på förmiddagen skrivit till skolledningen och krävt att smör, eller i värsta fall Bregott, erbjuds.
Sedan surfade jag in på Livsmedelsverkets hemsida då jag har sett någonstans att de rekommenderar lättmjölk etc. Och mycket riktigt! I den här rapporten kan man läsa följande:
Men allt är inte bra. Barn får i sig för mycket mättat fett, socker och salt. Det beror på att de äter för mycket godis, glass, läsk och saft, snacks och bakverk, och för lite grönsaker, frukt och fisk. För att få ner intaget av mättat fett behöver de byta ut mellan- och standardmjölk mot lättmjölk, och feta ostar och charkuterivaror mot nyckelhålsmärkta. Ungefär en femtedel av barnen är överviktiga eller feta. De flesta barn behöver alltså inte äta mindre, utan bättre. Den typ av matvanor som de flesta barn har ökar risken för övervikt och fetma, men också för diabetes och hjärtoch kärlsjukdom, senare i livet.
De konstaterar alltså att barn får i sig för mycket mättat fett, socker och salt. Hur de får i sig för mycket mättat fett undrar jag, då det knappt står att finna i en enda produkt numera. Allt är palmolja och härdade vegetabiliska fetter... Dessutom finns det mig veterligen ingen rapport som säger att mättat fett är farligt. Tvärtom har jag sett fler och fler rapporter om att det är en missinformation som härör sig från 50-talet. (Litsfeldt, Dahlqvist m fl) Jag är inte insatt nog för att bedöma just den biten, men att mättat fett blir allt mer ovanligt i proodukter behöver jag bara vända på paketen på ICA för att se.
Att barn får i sig för mycket socker och salt är jag däremot helt beredd att tro. Vilken konsumtionsstatistik som helst visar hur vi har höjt vårt intag av inte minst socker under de senaste deceniierna till overkliga proportioner. Jag har för mig att jag sett siffor på 40 kg raffinerat socker per person och år. I genomsnitt! Och att allt mer översaltad färdigmat slinker ner verkar också rimligt. Det är bara att gå igenom en vanlig livsmedelsbutik och se hur fördelningen mellan nyttigheter och onyttigheter är. Åtminstonde där jag handlar upptar läsk, godis, söta bakverk, snacks, glass och färdigmat säkert 50-60% av butiksytan!
Och detta vill LIvsmedlesverket råda bot på genom att bara ge barnen lättmargarin och lättmjölk i skolan. Låter det sunt?
Om du inte är övertygad än kan jag berätta att det inte egentligen finns några studier på hur det tämligen konstgjorda margarinet påverkar våra kroppar. Smör och olja har människor däremot ätit i tusentals år och uppenbarligen överlevt på.
Min uppmaning nu är att kolla upp hur det ser ut på dina barns skola och om det är som på Sonens (vilket det nästan säkert är) - gör din röst hörd! protestera mot lättmargarinet och kräv att ditt växande, aktiva barn åtminstone får ett hyggligt matfett på knäckebrödet!
Vill du läsa lite mer om fett i maten kan du t ex besöka Doktor Dalqvists blogg. Hon har många länkar också. Och visst är hon partisk för sin typ av kosthållning (LCHF) som man kan ha synpunkter på, men hon är rätt mycket mer övertygande än Livsmedelsverket. Hon hänvisar åtminstone till forskningsrapporter...
Tillägg 2009-06-08 kl 13.24
Vill du veta mer om margarin och mättat fett så kan jag till exempel rekommendera de här länkarna:
Är margarin det mest hälsovådliga vi kan äta? från Yngre MedelåldersBloggen
Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten ur Dagens Medicin
Tror Livsmedelsverket att vi alla är svagbegåvade? från Newsmill
Andra bloggar om: matfett, margarin, skolmaten, fett